Af Nina Hermansen
En opsigtsvækkende, dansk undersøgelse kaster nyt lys over sammenhængen mellem miljømæssige faktorer og udviklingen af inflammatoriske tarmsygdomme.
Ifølge studiet har børn, der fødes og lever de to første år i områder med landbrugsdrift, 24 procent større risiko for at udvikle den inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom, sammenlignet med børn, der fødes og bor de første år i områder med mindre landbrug. Omvendt viser resultaterne, at børn, der lever deres tidlige liv i grønne områder med rig biodiversitet, har en reduceret risiko.
Undersøgelsen er udført af forskere fra Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT) ved Aalborg Universitet i samarbejde med kolleger fra Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York.
Kristine Allin, lektor ved PREDICT og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen, forklarer:
- Vi er selv overraskede over den tydelige sammenhæng. Forekomsten af inflammatorisk tarmsygdom stiger i Danmark og andre industrialiserede lande, men årsagerne er stadig ukendte. I Danmark ser vi en stigning blandt børn, og vores studie antyder, at miljøfaktorer spiller en afgørende rolle.
Antallet af danskere, som får inflammatorisk tarmsygdom i form af enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) er fordoblet på kun 20 år, og i dag lever mere end 50.000 danskere med en af disse sygdomme. Det er forbundet med bl.a. blødninger, mavesmerter, diarré og træthed, og mange ender med at få fjernet dele af tarmen kirurgisk.
Grønne områder kan have beskyttende effekt
I undersøgelsen har forskerne ved hjælp af registerdata fulgt knap 1.500.000 danskere, der er født i perioden fra 1995 til 2018. Heraf har godt 3700 børn fået en inflammatorisk tarmsygdom. Disse data er sammenholdt med oplysninger om, hvor børnene er født og opvokset i de to første leveår, herunder hvor moren har boet under graviditeten.