Spring til indhold

Forskningsstyrke

Translational Pain

Forskningsstyrke

Translational Pain

Smerter - et faresignal fra kroppen

Smerter er et vigtigt faresignal fra kroppen, som sendes via nervesystemet til vores hjerne, når vi fejler noget. Men omkring hver femte voksne har kroniske smerter. Det vil sige smerter, som varer ved, selvom kroppen er helet, eller vedvarende smerter, der forandrer sig og er svære at lokalisere. Netop forandringerne i nervesystemet over tid (neuroplasticitet) er en vigtig forklaringsmodel for kroniske smerter.

Smerteundersøgelser og kategorisering af smertesystemer

For at løse smertens mysterier forsker vi i smertesystemet, som er foranderligt og forskelligt fra person til person. Vi udvikler metoder til at kategorisere de individuelle smertesystemer. Ved hjælp af teknologier og smerteundersøgelser får vi mere og mere viden om, hvordan man kan påvirke de uhensigtsmæssige mekanismer, der kan vedligeholde smerter.

Nye forståelser, teknologier og guidelines

Vores forskning har ført til internationale anbefalinger for, hvordan vi bedst kan smertelindre patienterne - blandt andet ved hjælp af medicin eller ved at stimulere kroppens nervesystem og hjernen. Forskningen fører også til udvikling af nye teknologier, eksempelvis til måling og modificering af nervesystemet, som viser de forandringer, der sker hos personer med smerter i længere tid.

Unik forskningsorganisering

Translationel smerteforskning på AAU foregår i et meningsfuldt samspil mellem flere parter. Vi er med hele vejen fra laboratoriet til patienten, så vi sikrer, at ny viden kommer til gavn i den kliniske hverdag i sundhedsvæsenet.

Translational forskning

Forskningsområder

  • Neuroplasticitet og smerte
  • Hvilke mekanismer og en molekylær forståelse
  • Smerter fra bevægeapparatet og de indre organer
  • Udvikling af medicin og andre behandlingsformer
  • Diagnostiske metoder og udstyr, for eksempel til at måle og modificere hjerneområder, påvirket af smerte

Kontakt

for mere information
Centerleder og professor Thomas Graven-Nielsen
Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU
Kontakt Thomas
Klinisk professor Asbjørn Drewes
Klinisk Institut, AAU
Kontakt Asbjørn